Професия “Трабъл-шутер” (Trouble-shooter) – човек, решаващ проблеми

Професия "Трабъл-шутер" (Trouble-shooter) - човек, решаващ проблеми

Знаете ли, че има такава професия “Трабъл-шутер” (Trouble -shuter). Същността на работата на тези хора се състои в това, че те летят по света и решават проблемите на хората. Всякакви проблеми, на всякакви хора! Обикновено специалисти с такава професия биват ангажирани от големите корпорации, а понякога и от физически лица.

Всички хора, занимаващи се с тази професия са не повече от 100 души в света. Хонорарите на някои от тях достигат до 100 000 USD на час, а графикът им е запълнен за няколко месеца предварително напред.

За Трабъл-шутерите най-важното е деловата репутация. Клиентите им буквално си ги предават от ръка на ръка, криейки се от своите конкуренти. Рекламата за тях е само една – сто процентов положителен резултат. Грешките в тази професия са изключени.

За да се разбере същността на работата им по-добре, ще приведем няколко примера.

Първи пример

loading...

В Америка развивали дейността си две големи фирми, които публикували ежемесечно справочници на “Жълти страници”. Пазарът е бил тесен за тях, в ход са били черния PR, дъмпинга, кражбата на служители и от двете страни. Нищо не помагало и тези две корпорации си дишали непрестанно във вратовете.

Обикновено всички офис работници купували веднага издаваните от тях два справочника по долар, без много да се замислят кой е по-добър, кой по-лош. Между другото и в двата справочника имало една и съща информация. И така едната от тези фирми поканила Трабъл-шутер специалист.

Той вникнал внимателно в ситуацията, помислил и казал:

– Следващият месец пуснете справочник с по-малък формат, но за да побере също толкова информация, той трябва да е по-дебел.

Получил хонорара си и си заминал, а конкурентната фирма фалирала след два месеца …

Къде е уловката?

Работата била в това, че когато справочниците се издавали с еднакъв формат, те се мотаели на бюрата в офисите като карти, но когато единият справочник е голям и тънък, а вторият малък, но дебел, вие при всички случаи ще сложите малкият върху големият …

И в края на месеца ще разберете, че сте използвали само горният, а големият отдолу не сте отворили нито веднъж през изтеклия месец. Така че защо трябва да харчите и за него един долар, като и в малкия има всичко, което ви е нужно?

Втори пример

В главния офис на компанията “Найк”, 1000 човека мъчили главите си с невъзможна задача. Поканили Трабъл-шутер и директно му представили проблема:

Найк: – Ние започнахме да произвеждаме спортни обувки в някои от най-бедните страни в Африка. Предварително пресметнахме всичко, построихме фабрики, обучихме персонал, себестойността трябваше да е ниска, но се сблъскахме с неочакван проблем: местните работници от нашите фабрики, безсъвестно крадат от крайния продукт. Цели села от малки до големи се разхождат с маратонки на цена, сравнима с годишния им доход …

– Опитахме се да наемем повече охрана от местното население, но стана още по-лошо. Охраната и целите техни семейства, също започнаха да носят крадени маратонки …

– Ако докараме охранители от Щатите, разходите доста ще се увеличат.

Вижте ощеКак да разговаряте безплатно навсякъде по света!

Трабъл-шутер: – И какво искате от мен?

Найк: – Помислете за това как да се сведат кражбите до нула, без да харчим излишни пари за охрана на фабриките.

Трабъл-шутерът, естесвено, не разбирал нищо от технологията при производството на обувки, но за разлика от 1000-та топ мениджъри, които разбират, знаел как да разглежда всеки проблем от съвсем различен ъгъл. Той поседнал за малко в едно тъмно и хладно помещение и дал следния отговор:

– Вие трябва да произвеждате в различни държави отделно лявата и отделно дясната обувка.

Неразрешимият проблем по този начин бил разрешен!

Поредното доказателство за това, че всичко гениално – е съвсем просто.

loading...
СПОДЕЛИ