Как да се излекувате от хипотиреоидизъм (намалена функция на щитовидната жлеза)?

6240
Как да се излекувате от Хипотиреоидизъм (намалена функция на щитовидната жлеза)?
Как да се излекувате от Хипотиреоидизъм (намалена функция на щитовидната жлеза)?

Хипотиреоидизъм (намалена функция на щитовидната жлеза) може да има множество симптоми, тъй като тялото има ограничена възможност.

Докато жлезата отделя адекватно количество хормони, всички системи на организма функционират нормално. Понякога обаче щитовидната жлеза не произвежда достатъчно хормони и така се нарушава равновесието на биохимическите процеси в организма.

При намаляването на производството на хормони на щитовидната жлеза и забавянето на метаболизма може да се получат, следните реакции:

умора
сънливост
суха, чуплива коса и нокти
суха кожа и сърбеж
подуване на лицето
запек
мускулни болки
повишаване на теглото и задържане на течности
обилна или нередовни менструацията
повишена чувствителност към много лекарства

Какви са причините?

loading...

Има много възможни причини за хипотиреоидизъм, включително:

Автоимунно заболяване (тиреоидит на Хашимото):

Имунната система може да предизвика реакция в щитовидната жлеза, която води до хипотиреоидизъм или гуша (щитовидната разширяване).
Други автоимунни заболявания могат да бъдат свързани с това заболяване, както и други членове на семейството могат да бъдат засегнати.

Лечение с радиоактивен йод:

Хипотиреоидизъм е често се развива като желания терапевтичен цел след употреба лечение с радиоактивен йод в хипертиреоидизъм.

Операцията на щитовидната жлеза:

Хипотиреоидизъм може да бъде свързана с операция на щитовидната жлеза, отстраняването на голяма част от щитовидната жлеза може да намали и напълно да спре хормоналната продукция.

Лекарства:

Литий, високи дози йод и амиодарон може да предизвика хипотиреоидизъм.

Подостър тиреоидит:

Причината за заболяването се счита, че е вирусна инфекция и се характеризира с болезнено разширяване на щитовидната жлеза и възпаление, което води до освобождаване на големи количества от тироидни хормони в кръвта. За щастие, това състояние обикновено отзвучава спонтанно. Щитовидната жлеза обикновено се лекува в рамките на няколко месеца, но често, преди да се превърне във временна хипотиреоидизъм.

Следродилна тиреоидит:

5-10 % от жените развиват хипертиреоидизъм лека до умерена в месеците след раждането. Базедовата болест в това състояние обикновено трае около 1-2 месеца. Зад това често е последвано от няколко месеца на хипотиреоидизъм, но повечето жени в крайна сметка ще възстанови нормалната функция на щитовидната жлеза. В някои случаи, обаче, на щитовидната жлеза не се лекува, така че хипотиреоидизъм става постоянно и трябва да се смени хормони на щитовидната жлеза през целия живот.

Преходен тиреоидит:

Преходния (временният) хипертиреоидизъм представлява повишение на щитовидните хормони в кръвта вследствие на разпад на клетките, например при възпаление. Повишението на хормоналните нива може да бъде временно, след което преминава в понижение – хипотиреоидизъм. Болните се появяват без причина.

Вродено заболяване:

Бебето може да се роди с недостатъчно количество тиреоидна тъкан или дефектен ензим, което не позволява да се произвеждат нормалното производство на хормони на щитовидната жлеза. Ако това условие не се лекува своевременно, може да се развива физически забавяне и /или психическо увреждане (кретенизъм).

Хипофизната хипотиреоидизъм:

Всяко разрушителна хипофизно заболяване може да доведе до увреждане на клетките, които продуцират тиреоиден хормон (TSH), който стимулира щитовидната жлеза да произвежда нормално количество хормон.
Това е много рядка причина за хипотиреоидизъм.

Вижте още: Полезни продукти за щитовидната жлеза. Защитете здравето си!

Рецепта, която възстановява баланса хормоните на щитовидната жлеза:

Необходими съставки:

4 чаши органични орехи
2 супени лъжици пчелен мед

Начин на приготвяне:

Смачкайте орехите на малки парченца и ги месете с меда.

Начин на използване:

Яжте две супени лъжици от тази смес рано сутринта и 60 минути преди обядвате и вечеряте.

loading...
СПОДЕЛИ