Стъклена градина процъфтява 44 години без поливане! Невероятно!

Стъклена градина процъфтява 44 години без поливане! Невероятно!
Стъклена градина процъфтява 44 години без поливане! Невероятно!

Стъклена градина, която се развива вече 44 години без да е поливана! Засадена е плътно затворена в стъклен буркан, а все още е процъфтяваща! Не звучи ли това твърде невероятно!

В света на растенията се крият много тайни. Според последните научни открития, растенията притежават около 20 сетива за мониторинг на заобикалящата ги среда и за адаптиране към условията на живот.

Те също са в състояние да общуват по сложни начини с други живи същества. Стефано Манкузо, директорът на Международната лаборатория по невробиология на растенията във Флоренция, е казал следното за растенията: “Интелигентността се изразява в способността да се решават проблеми, а растенията са невероятно добри в
решаването на своите проблеми.”

Манкузо дори твърди, че растенията са в състояние да чувстват и да показват чувства, да спят, да играят и други подобни действия. Те са в състояние да оцелеят и дори да процъфтяват при почти невъзможни условия. Тази статия е фокусирана върху такъв удивителен растителен образец.

Как започва всичко

loading...

Дейвид Латимър не е нито магьосник със зелени палци, нито е изключително страстен градинар. Той все пак е успял да създаде прекрасна растителна екосистема, която функционира перфектно запечатана вътре в 40-литров стъклен контейнер.

Стъклена градина процъфтява 44 години без поливане! Невероятно!

Този пенсиониран британски господин прави своя невероятен терариум през 1960 г. “от любопитство”, според собствените му думи. Той просто вижда голяма кръгла стъклена бутилка, напълва я с малко почва и засажда вътре в нея растението Традесканция (spiderwort) с помощта на тел. След това той изсипва малко количество вода, запечатва контейнера и с любопитство наблюдава какво ще се случи в тази чудесна стъклена градина.

Ето как той обяснява експеримента си: “По време на развитието на химическата промишленост бе променен начинът на транспортиране на нещата в пластмасови бутилки, така че имаше много стъклени такива на пазара.”

“Стъклена градина в бутилка звучеше налудничево, но исках да видя какво ще се случи, ако напъхам нещо вътре.” Той поставя бутилката на място, където тя може да получи достатъчно количество слънчева светлина и я запечатва плътно.

Удивително, но растението продължава да расте и да се развива без никаква вода или резитба през следващите 54 години. Господин Латимър отваря бутилката само веднъж през 1972 година, за да полее растението в неговата стъклена градина.

Какво е научното обяснение на тази забележителна градина в бутилка?

Растението е произвело своя собствена независима екосистема единствено чрез процеса на фотосинтеза. Единственият източник от външния свят, необходим на растението, за да се поддържа живо е светлината. Растението получава енергия от слънцето, за да произвежда храната си.

Листата на растението усвояват слънчевата светлина и я превръщат в енергия или храна, за да растат. Кислородът се произвежда чрез процеса на фотосинтеза, при който се отделя и влага в бутилката. След това тя кондензира по стените на стъклото и капчиците снабдяват растението с вода.

Старите листа падат от растението и се разлагат на дъното на стъкления контейнер. Чрез способа на клетъчното дишане, намиращите се в почвата бактерии поемат кислорода, който е отпадъчен продукт от растението. Създава се допълнително въглероден диоксид, който е нужен на растението, за да произвежда храна. През нощта, в отсъствие на светлина, растението вътре в запечатания контейнер използва същия този процес, за да остане живо чрез разлагане на натрупаните хранителни вещества.

Вижте ощеНародът на хунзите е феномен: това са хората, които живеят по 120 години!

Какво казват другите хора за този проект?

Градинският дизайнер и телевизионен водещ Крис Бърдшоу казва: “Това е чудесен пример за начина, по който растенията са в състояние да се рециклират … Това е идеалният цикъл на живот.”

“Единственото, което влиза отвън в целия този процес е слънчевата енергия, това е нещото, което е необходимо, за да продължи растението да съществува. Всичко останало вътре се рециклира. Това е фантастично.”

Поради тази причина от НАСА са изразили желание да вземат растението в Космоса.

“Растенията действат като много добри чистачи, изваждайки замърсителите от въздуха, така че космическта станция може ефективно да стане самоподдържаща се. Това е един чудесен пример за това какво представляват тези растения – пионери и как те се запазват при всяка дадена им възможност”, обяснява Бърдшоу.

Какво ще се случи с растението в бъдеще?

Тази градина в бутилка е перфектна илюстрация на това как природата рециклира веществата за поддържане на живота. Всеки може да създаде свои собствени затворени градини, използвайки различни видове растения.

Дейвид Латимър възнамерява да даде растението на Кралското градинарско дружество, ако децата му не изявят интерес да се грижат за него през следващите години.

loading...
СПОДЕЛИ