Лимоните – 20 необичайни начини да ги използвате у дома

5916
Лимоните – 20 необичайни начини да ги използвате у дома
Лимоните – 20 необичайни начини да ги използвате у дома

Лимонът е цитрусов плод, който се съчетава чудесно с храна и напитки. Лимоните също имат много други приложения благодарение на своите антибактериални свойства. Също така, те са богати на витамин С и са мощни антиоксиданти, съдържащи 5% киселина. Това ги прави много полезни не само в кулинарията.

Тук са изброени 20-те най-добри приложения на лимоните освен употребата им в готвенето!

1) Гонят мравки – налейте малко лимонов сок около заразените райони, за да държите мравките далеч!

2) Ароматизатор – равно количество вода и лимонов сок се поставят в освежителя за въздух. Домът ви ще се изпълни със свеж аромат.

loading...
loading...

3) Почистване на ваната – равно количество вода и лимонов сок също може да бъде много ефективно средство за почистване на мухъл и плесен, които се натрупват по стените на душа или ваната.

4) Дезинфектант – Малко количество лимонов сок може да бъде чудесно допълнение към оцета като почистващо средство. Не само това, той ще неутрализира силната миризма на оцет и ще засили дезинфекционните му свойства.

5) В микровълновата фурна – Загрейте в купа вода и лимонови резенчета в микровълновата фурна в продължение на 30-60 секунди. След като направите това, опитайте се да почистите вътрешността на микровълновата фурна. Преди това е трудно да премахнете петната, но след това ще ви бъде лесно да ги отстраните, а и “миризмата на храна” ще бъде неутрализирана.

6) Хладилник – съхранението на половин лимон в хладилника ще помогне за предотвратяване на неприятни миризми.

7) Почистване на месинг / мед – Смесете лимонов сок със сода за хляб и накиснете чиста кърпа в сместа. Избършете месинговите или медни повърхности обилно, след това изплакнете добре и подсушете с хартия, за да ги направите да изглеждат като нови!

8) Тоалетна- Смесете половин чаша боракс на прах с чаша лимонов сок за идеално почистване на тоалетната, оставяйки я свежа и чиста.

9) Кранове и мивки – Използвайте половин лимон, за да премахнете котления камък върху вашите мивки и смесители. Изплакнете добре и използвайте повторно, ако е необходимо.

10) За да стане бельото ви по-бяло – добавете половин чаша лимонов сок към прането. A чаена лъжичка лимонов сок ще предаде приятен и свеж аромат.

11) Прибори – За да премахнете мазнината по приборите, добавете една чаена лъжичка лимонов сок към препарата за почистване.

12) Канализация – гореща смес от лимонов сок и сода за хляб може да отпуши канала ви.

13) Кош за боклук – Ако хвърлите лимонова кора в кошчето ви за боклук, тя ще неутрализира неприятните миризми, идващи от остатъците храна.

14) Дъска за рязане – Разтрийте с половин лимон дървената дъска за рязане и оставете така за една нощ, след това измийте на следващия ден. Лимоните убиват бактериите, които са натрупани върху дъската и неутрализират всички неприятни миризми.

15) Стъкло и огледала – Смес от четири супени лъжици лимонов сок с два литра вода създава ефективно средство за почистване на прозорци, огледала и стъклени повърхности.

16) Мебели – Смесете лимонов сок със зехтин или растително олио (1:2), за да придадете блясък на полираните мебели.

17) Изсветляване на косата – Нанесете лимонов сок върху косата и оставете за един час на слънце. Така ще изсветлите цвета на косата си с един или два тона.

Вижте още: 10 хитрини в кухнята, които не ги знае дори вашата майка!

18) Коса – Лимоновият сок, смесен с чаша топла вода, може да се използва като маска за коса. Намокрете косата си, оставете маската да действа за няколко минути, а след това изплакнете обилно. Ако имате чувствителен скалп, не използвайте този метод.

19) Порязвания, ухапвания и дразнене на кожата – Налейте малко количество лимонов сок върху раната. Сокът спомага за спирането на кървенето и дезинфекцира раната. В допълнение, приложете лимонов сок за облекчаване на дискомфорта и сърбежа след ухапване от насекоми.

20) Премахване на неприятна миризма – Ако сте рязали нещо със силна миризма (риба, лук), можете да измиете ръцете си с лимонов сок. Това е чудесен начин да се отървете от миризмата, без да вредите на кожата си.

loading...
СПОДЕЛИ