Направете си вкусно домашно сирене без консерванти!

3607
Направете си вкусно домашно сирене без консерванти!
Направете си вкусно домашно сирене без консерванти!
Content Protection by DMCA.com

Много пъти в магазините продуктите не са толкова качествени, колкото си мислим. Понякога е по-добре да си го направим вкъщи, отколкото да тичаме до магазина в търсене на нещо, на което вие и семейството ви можете да се насладите в домашни условия. Всичко това е напълно възможно и за сирене, което обикновено представлява проблем. Ние ви предлагаме решение на този проблем.

Необходими продукти:

– 1 литър мляко;
– сол;

Оставете киселото мляко на стайна температура. То трябва да бъде леко кисело, не много.

Изсипете киселото мляко в тенджера със стъклен капак и го поставете в студена фурна на 180 градуса за 1 час. Млякото не трябва да се вари, ако заври, намалете огъня. След известно време, започва да се отделя суроватка в долната част, а в горната част се образуват пукнатини. Ако го приготвяте в тенджера със стъклен капак, ще можете да наблюдавате всичко.

Внимателно се поставя в гевгир с тензух, завързва се и се оставя около 10 часа да се изцежда.
Без да се маха от тензуха се поставя в тава и с някаква тежест се натиска (може да се използва дъска за хляб, добре измита, която се затиска с пластмасови бутилки, пълни с вода.)
Тавата се поставя леко наклонена, за да може да се отцежда от единия край.

След като престои около 1-2 часа, се развързва тензуха, нарязва се и се поставя в голяма чиния, като дъното се покрива със сол, отгоре също се наръсва със сол и се слага в хладилника. Сиренето попива необходимата му сол и е готово. Може да се съхранява в буркан в хладилника, като се долее суроватка (може и вода) да го покрие.

Вижте още: Торта “Милка” – изненадайте приятелите си с тази рецепта

Оставя се да се охлади при стайна температура. Когато се охлади, се опитва и ако е необходимо – се добавя сол. Вкусът трябва да бъде по-солен. Поставете в хладилника. На следващия ден ще имате прясно сирене. Можете да нарежете и поставите в салата, вместо фета сирене.

СПОДЕЛИ