Как се пресажда орхидея – инструкции стъпка по стъпка

17231
Как се пресажда орхидея - инструкции стъпка по стъпка
Как се пресажда орхидея - инструкции стъпка по стъпка

След закупуването на орхидея, трябва задължително да я пресадите в нова саксия, където тя ще продължи развитието си. Това е необходимо, за да може растението да се приспособи към новите условия.

Стъпка 1

Извадете орхидеята от саксията и я поставете в купа. За да си помогнете с изваждането, размърдайте малко стените на саксията. Ако това не помогне – внимателно, за да не се повредят корените, разрежете или разбийте старата саксия.

Като цяло, колкото по-силна развита е кореновата система, толкова по-силно тя “се държи” за саксията и толкова по-трудно е да я извадим. Ако орхидеята е слаба или болна, тя има малко живи корени и лесно ще излезе от саксията – достатъчно е леко да дръпнете стъблото.

loading...

Стъпка 2

Корените трябва да се измият и почистят от остатъка от субстрата. За почистването им се налива в купа топла вода и се накисват за 10-20 минути. Не оставяйте цялата орхидея във водата, само кореновата система.

След това се опитайте да разплете корените с пръсти. За да си помогнете можете да насочите струя вода върху останките на кората, за да ги измиете. Ако някои от корените са здраво свързани с кората, не се опитвайте да ги разделите, за да не се наранят.

Стъпка 3

Внимателно огледайте за наличие на кореново гниене. Всички гнили и сухи корени трябва да бъдат отстранени. Ако е повредена само част от тях – отрежете само болната част.

Преди да започнете процедурата по “рязане”, трябва да дезинфекцирате ножиците със спирт.

Можете да: смесите в равни части половината от препоръчаната на опаковката доза тор и захар на пясък. С този разтвор орхидеята ежедневно се опръсква цялата – и корените и листата.

Стъпка 4

Отстранете старите жълти листа, ако има такива. Откъснете ги внимателно, за да не се повредят останалите: разрежете листото по средата и го отстранете от стъблото.

Всяко рязане по листата трябва да бъде дезинфекцирано.

Стъпка 5

Можете да оставите една орхидея за около 2 часа и след това да продължите пресаждането. Другият вариант е да пресадите орхидеята на 2 етапа: през нощта направете първите 4 стъпки, оставете орхидеята да изсъхне през нощта и на сутринта продължете.

Ако оставите орхидеята за през нощта, уверете се, че в листата и сърцевината не е останала излишна вода, в противен случай те могат да започнат да гният. Попийте водата с хартиени кърпи.

Стъпка 6

Следващата стъпка е засаждането. Идеалният субстрат за него – това е големи парчета дървесна кора. Засаждайте в кората (обикновено бор), а за да се увеличи влажността е възможно да добавите мъх (торфен).

Саксията трябва да бъде с такъв диаметър, че, когато се постави кореновата система, са останат странично по 2,1 сантиметра свободно пространство. Засаждането в прекалено голяма саксия или честото пресаждане забавя растежа на растенията.

Ако това е първата ви орхидея, уверете се, че сте взели по-прозрачна саксия – така ще ви бъде по-лесно да се грижите за нея. Вие ще виждате състоянието на корените и ще можете да определите точно кога да поливате растението.

На дъното на саксията сложете слой от дървесната кора.

Трябва да се запълни цялото пространство между корените и субстрата. За да направите това, внимателно почукайте по стените на саксията или наместете с ръка или с дървена пръчка.

При засаждане орхидеята трябва да бъде поставена в центъра на саксията. Не се опитвайте да връзвате стъблото или да го подпирате с нещо.

Вижте още: Как да се предпазите от хора с негативна енергия?

Не покривайте основата на стъблото! Засадете така, че горните корени да са леко покрити със субстрат.

Стъпка 7

Пресадената орхидея поставете на сенчесто и хладно място. Не я поливайте за около една седмица. През това време, можете да пръскате листата, но само когато времето е топло.

loading...
СПОДЕЛИ