Как да спазим традициите за трапезата на Бъдни вечер

7688
Как да спазим традициите за трапезата на Бъдни вечер
Content Protection by DMCA.com

Традициите за трапезата на Бъдни вечер най-много се почитат от нас, българите. Дори по времето на така наречения „комунизъм“, когато религията беше забранена, българинът почиташе този семеен празник!

Прието е на масата да има нечетен брой ястия в повечето случаи 7 или 9, но задължително постни. Може и да са повече, а това означава, че годината ви ще е по-богата. Затова предлагаме нашето меню, което се съчетава с традициите и богатата трапеза.

Първо и задължително за трапезата на Бъдни вечер е содената питка с пара. Питката се меси лесно – брашно, малко вода, сода, сол и месите. Слагате вътре паричката и правите кръгла пита за берекет. Украсете отгоре с кръст и други символи на плодородието. (идея от снимката)

Как да спазим традициите за трапезата на Бъдни вечер

В случай, че не можете да месите, по магазините вече има готови питки с парички. След като семейството седне на трапезата, питката се разчупва от най-възрастния човек. Първо се оставя едно парче за Богородица, второто парче е за къщата и след това се чупи на всички. Този, в който се падне паричката, ще бъде най-големият късметлия през годината.

На трапезата трябва да подредите една фруктиера с плодове – ябълки, банани, портокали, круши и всичко, което ви харесва. Отделно сложете плато с ядки, орехи задължително, а в средата купичка с мед. Трябва да сложите и една чиния, в която да има кромид лук, чесън и цели орехи. Кромид лук се слага, за да бъде годината богата на имане. Колкото е броят на люспите му, толкова повече ще бъде имането. Чесънът на масата пази дома от зло. Орехите се чупят след вечерята, за да види всеки дали е добра ядката, т.е. късметът който му се пада за новата година.

Основните ястия са: боб, постни сарми, ошав, баница с тиква, чесън с оцет и орехи, туршия с греяна ракия и варено жито.

Освен това можете да приготвите печени чушки с доматен сос, които да сервирате за предястие. Но пък и пълнени червени чушки с боб, също се приготвят, въпреки че като има боб чорба те идват в повече. И накрая, едно от важните неща е на масата да има вино, най-добре червено.

Как да спазим традициите за трапезата на Бъдни вечер

След като сервирате трапезата, сядате цялото семейство на масата и не ставате, докато не се нахраните. След вечеря масата не се раздига, за да може Рождество Христово да посрещнете с пълна маса.

Да не забравите да оставите подаръците на децата под елхата, за да си ги намерят, когато се събудят. Ако не са заспали до 24 часа, нека един от родителите да ги изведе на балкона, като им каже, че ще гледат дали идва Дядо Коледа с подаръците. Другият през това време ще остави подаръците под елхата и когато влязат децата, изненадата е пълна!

 

loading...
СПОДЕЛИ