18 правила от етикета, които всеки трябва да знае

17685
18 правила от етикета, които всеки трябва да знае
18 правила от етикета, които всеки трябва да знае
Content Protection by DMCA.com

Етикета е съвкупност от неписани, но общоприети правила и норми на поведение. Той е определящ при създаване на първите впечатления за човека.

В съвременния свят незнанието на правилата на етикета означава да вървиш срещу обществото, представяйки себе си в недобра светлина. Предлагаме ви селекция от актуални за съвремието правила, които трябва да знае и да спазва всеки уважаващ себе си и другите човек.

1. Никога не ходете на гости без предварително да сте се обадили.

Ако вас са ви посетили без предупреждение, можете да си позволите да бъдете по халат и с ролки на главата. Една британска дама сподели, че при появата на неканени гости, тя винаги си обува обувки, слага си шапка и си взема чадъра. Ако човекът й е приятен, тя възкликва: “Ах, колко хубаво, че току-що се прибрах!” Ако й е неприятен: “О, колко жалко, че трябва да излизам.”

2. Чадърът никога не се суши в разтворено състояние – нито в офиса, нито на гости.

Етикета повелява той да бъде сгънат и поставен на специална поставка или да се остави да виси.

3. Чантата не трябва да бъде поставяна на коленете или на стола ви.

Малката елегантна чанта-клъч може да се сложи на масата, а обемната чанта да виси на облегалката на стола или да се постави на пода, разбира се ако няма специално столче (такива често се предлагат в ресторантите).

4. Найлоновите торбички са разрешени само до завръщането ви от супермаркета, както и хартиените торби от марковите бутици.

Да ги носите след това със себе си вместо чанта е неприемливо според правилата на етикета.

5. Мъжът никога не носи дамската чанта.

А дамското палто той взема само, за да го занесе до гардероба.

6. Домашните дрехи – пуловер и панталон, са удобни, но трябва да са с приличен външен вид.

Халата и пижамата са предназначени единствено за това сутрин да стигнете до банята, а вечер – от банята до спалнята.

7. От момента, в който детето ви се установи в отделна стая, свикнете да чукате на вратата, когато влизате при него.

Тогава и той ще прави същото, преди да влезе в спалнята ви.

8. Жената може да не сваля дамската си шапка и ръкавиците си в закрито помещение, но не и плетена или спортна шапка и ръкавици без пръсти.

9. Общият брой на украшенията по международния протокол не трябва да надвишава 13 предмета, като в това число се включват и копчетата във вид на бижута.

Върху ръкавиците не се носи пръстен, но гривна е допустимо. Колкото по-тъмно е навън, толкова по-скъпи трябва да са бижутата. Брилянтите преди са се считали за вечерни украшения на омъжените дами, но в последно време стават допустими за носене и през деня. За едно младо момиче обеци с диамант около 0.25 карата са доста подходящи.

10. Правилата за плащане в ресторант са следните: ако изречете фразата “Аз ви каня”, това означава, че вие трябва да платите сметката.

Ако една жена кани бизнес партньор в ресторант, плаща тя. Друга формулировка е – “Нека да отидем на ресторант” – това предполага, че всеки плаща за себе си и само ако мъжът сам предложи да плати сметката на жената, тя може да се съгласи.

11. Мъжът винаги пръв влиза в асансьора, но излиза пръв този, който е по-близо до вратата.

12. В автомобила за най-престижно се счита мястото зад шофьора, то се заема от жената, а мъжът сяда до нея и след това когато излезе от превозното средство, придържа вратата и подава на дамата ръка.

Ако мъжът е седнал зад волана, жената също е за предпочитане да седне зад гърба му. Въпреки това, без значение къде е седнала жената, мъжът трябва да отвори
вратата й и да й помогне да слезе. В деловия етикет в последно време мъжете все по-често са склонни да нарушават това правило, възползвайки се от девиза на феминистките “В бизнеса, няма жени и мъже”.

13. Да говорите на всеослушание, че сте на диета е проява на лош вкус.

Освен това, не трябва под този предлог да отказвате ястията, предложени от гостоприемната домакиня. Задължително похвалете кулинарните й таланти, като при това може и нищо да не хапнете. По същият начин трябва да се постъпва и с алкохола. Не е необходимо да информирате всички защо не трябва да пиете. Попитайте за бяло сухо вино и отпивайте по малко – така ще спазите етикета.

14. Темите табу за светски разговор са: политика, религия, здраве, пари.

Неуместен въпрос: “Боже, каква рокля! Колко платихте за нея? “Как да отговорим? Усмихвайки се мило: “Това е подарък!” и отклонете разговора към друга тема. Ако
събеседникът ви настоява, кажете меко: “Аз не бих искал да говоря за това.”

Вижте още: Бъдете егоисти през 2017 година! Разберете защо!

15. Към всеки човек, който е навършил 12 години, трябва да се обръщате на “вие”.

Много е неприятно впечатлението, когато някои хора се обръщат на “ти” към сервитьори и шофьори. Дори към тези хора, с които се познавате, в офиса е по-добре да се обръщате на “вие”, а тогава, когато сте насаме – на “ти”. Изключение е ако сте връстници или близки приятели. Как да се реагира, ако събеседникът упорито ви говори на “ти”? Най-напред попитайте: “Извинете, вие на мен ли говорите?” Или просто повдигнете рамене: “Съжалявам, но ние не сме преминали на “ти”.”

16. Обсъждането на отсъстващите, е просто клюкарстване и е неприемливо.

Не е допустимо да се говори лошо за близките, по-специално да обсъждаме своите съпрузи, както е прието в нашата страна. Ако мъжът ви е лош – защо не се разведете с него? И по същият начин е недопустимо да говорите с презрение и с гримаса за родната си страна. “В тази страна, всички са селяни …” – в този случай, вие също принадлежите към тази категория хора.

17. В киното, театъра, концертната зала, за да стигнете до местата си, трябва да преминете задължително обърнати с лице към седящите.

Първи минава мъжът.

18. Девет неща трябва да се пазят в тайна: възрастта, богатството, тайника в дома, молитвата, състава на лекарството, любовна връзка, подарък, чест и безчестие.

Хареса ли ви статията? Споделете я с приятелите си.

loading...
СПОДЕЛИ