Всеки втори си спомня неща, които не са се случили

1392
Всеки втори си спомня неща, които не са се случили
Всеки втори си спомня неща, които не са се случили

Всеки втори човек е склонен да си припомня събития, които никога не са се случили, откриха учени от Университета на Уоруик, разказва ZMEScience. Според проучването, публикувано в списание Memory, когато на хората се спомене за напълно измислено събитие от техния живот, те започват да си го представят и около половината от тях са склонни да го приемат като действително, пише nauka.offnews.bg.

За проучването д-р Кимбърли Уейд (Kimberley Wade) и нейни колеги набират 400 участници и ги помолват да си припомнят няколко различни вида фалшиви спомени – като например отиване на разходка с въздушен балон, изиграване на номер на даден учител или създаване на поразии на семейна сватба. Над 50% от лицата съобщават, че си припомнят събитието, 30% си го припомнят напълно, а 23% го приемат за реално в някаква степен. Уейд коментира: “Знаем, че множество фактори определят създаването на фалшиви представи и спомени – като например ако дадено лице е помолено да си представя продължително фалшиво събитие или да прегледа снимки, за да си опресни паметта.

Едромащабни проучвания като нашия мегаанализ ни приближават по-близо до отговора.” “Откритието, че голяма част от хората са склонни да развиват фалшиви убеждения, е важно. От други проучвания е известно, че изкривените представи могат да повлияят значително поведенията, намеренията и нагласите на хората”, допълва тя.

Вижте още: Учени предупреждават: Слънцето ще погълне Меркурий и Венера

loading...
loading...

Темата за фалшивите и изкривените спомени е добре засегната в психологическата литература и през годините са направени множество изследвания, които да обхванат различните аспекти на този проблем. Често се случва в медийното пространство да се появят твърдения за отвличания от извънземни или тежки детски травми, припомнени вследствие на подлагане на хипнотерапия. Проучването би могло да обясни в частност широкото разпространение на подобни твърдения сред обществото, с оглед на установените равнища на податливост, пише новини.бг

loading...
СПОДЕЛИ