20 правила на съвременния етикет. Научете ги сега!

2226
20 правила на съвременния етикет. Научете ги сега!
20 правила на съвременния етикет. Научете ги сега!

Да бъдете културен човек – това е изкуство. В допълнение абсолютната учтивост, добрият етикет във външния вид, приятелското изражение на лицето, правилният изказ, способността да контролирате емоциите си са част от общоприетите норми на поведение.

Правилен етикет в обществото

Човек не трябва да се смее силно и да участва в шумни разговори на обществени места, особено в близост до други хора.

Не посещавайте никого без предупреждение. Ако ви дойдат неканени гости, вие имате пълното право да бъде по домашни дрехи и дори с ролки по главата.

loading...
loading...

При влизане в дадено помещение, пропуснете първо тези, които искат да излязат. А след като сте влезли, поздравете всеки, независимо от неговия статут.

Златното правило при използване на парфюм – умерено количество. Ако след половин час не усещате аромата му, това означава, че сте привикнали към него. Имайте предвид, че с голямо количество парфюм, може да задушите околните.

Според международния протокол, общият брой на бижутата, които можете да носите, не трябва да надвишава 13 предмета, в това число влизат и копчетата.

Носенето на пръстени и пръстени върху ръкавица е знак за лош вкус.

За една жена е допустимо да влезе в помещение с шапка и ръкавици.

Чантата не трябва да се поставя на коленете. Позволено е да се сложи на масата, но е по-добре да я сложите на ръба на стола, както и на пода.

Има определени фрази, когато става въпрос за плащане на сметката в ресторант. Фразата: “Аз ви каня” означава, че вие трябва да платите сметката. Предложението: “Нека да отидем на кафе / ресторант” е неутрално, и тогава могат да платят всички. Една жена има право да очаква плащане за обяд в случай, че вие сте я поканили.

Ако някои от поканените гости закъснява, е желателно да поканите останалите гости на масата 15-20 минути след определеното време, и да предложите хапки с  аперитив. По етикет може да си позволите да забавите основното ястие, докато пристигнат закъснелите гости. Но не повече от 1 час.

Как да се държим, ако сме вегетарианци, поканени на барбекю? В приятелски кръг можем да предупредим домакините за своите вкусови предпочитания, и да похапнем от съответните блюда. Но правилата в бизнес етикета предполагат вие да ядете преди срещата, а в обща компания да не демонстрирате диетата си.

Недопустимо е на една маса да споменавате, че сте на диета. Особено в отговор на поканата на гостоприемните домакини да опитате от сервираните лакомства. Необходимо е да похвалите домакинята, но това не е задължително.

Същият принцип важи и за алкохолните напитки. Във вашата чаша може да си налейте алкохол, и е желателно да отпивате, но да го правите непринудено.

Признак на лошо възпитание е, ако вие поискате от вашите гости да ви купят нещо конкретно. Поканата сама по себе си означава, че вие организирате празника, но изборът за подарък трябва да бъде направен от вашите гости освен в случаите, ако в поканата си не сте посочили друго.

Според правилата на етикета някои храни на масата, могат да се ядат с ръце. Това са: хляб, сандвичи, хапки, торти, бисквити, пирожки, аспержи, артишок, плодове, резени ягода. Птичето месо се яде с ръка в случай, че нямате вилица и нож.

Политически, религиозни, медицински и финансови теми са табу при обществени разговори. Например, въпроси колко струва къщата ви, козметични въпроси, дали боледувате и т.н. са недопустими.

Вижте още: Масдар сити – бъдещето в сърцето на пустинята

Също така не е позволено да се обсъждат хора, които не са на срещата, защото това се възприема за клюкарстване. Също знак за лошо възпитание е, когато говорите лоши неща за приятели и роднини. Не измивайте мръсното си бельо в обществото.

Опитайте се по време на разговор да не докосвате събеседника си без негово съгласие или желание: да го хванете за ръка, да го потупате по рамото, или пък да го погалите. Уважавайте личното пространство на човека отсреща.

В периода, когато вашият син или дъщеря си имат вече отделна стая, научете се да чукате на вратата, преди да влезете при детето си. Същевременно, вие имате правото да изисквате от него да изпълнява същите тези правилата на етикет, когато иска да влезе във вашата спалня или офис.

Ако някой се държи грубо към вас или вашите приятели, не слизайте на неговото ниво и не отвръщайте. По-добре е да демонстрирате достойно поведение и пример.

Последно от мрежата:

Ако видите това на вратата си, веднага се обадете в полицията!
Методът на Норбеков за възстановяване на зрението
Върнете към живот любимата си орхидея! Ето как да го постигнете!
Градина в стената на къщата ви? Вижте как е възможно!
Само 3% от домакините знаят този трик! Няма да повярвате…
Салатена торта номер 1 в света! Ще си оближете пръстите!

loading...
СПОДЕЛИ