Ето защо буквите на клавиатурата имат тази подредба

1055
Ето защо буквите на клавиатурата имат тази подредба
Ето защо буквите на клавиатурата имат тази подредба

Чудили ли сте се някога защо буквите на клавиатурата са наредени по този странен начин, а не например по азбучен ред? Логиката следва, че ако буквите са наредени по нормалния си ред ще ни бъде много по-лесно да пишем, защото (предполага се) знаем азбуката. Всъщност, в началото е било именно така.

Стандартните латински букви, които имаме на клавиатурите са в заимствани от пишещите машини. Те се появяват през 20-те години на 19 век и макар да е остаряла технология, някои хора предпочитат да пишат все още на тях.

Дейността на пишещата машина е изцяло механична. Когато се натисне някой клавиш, той придвижва чукче с отлята матрица на съответната буква, която се отпечатва върху хартията. Чукчето удря по напоена с мастило лента и чудото се случва.

През първите години след появата си, пишещите машини и азбучния ред вървят ръка за ръка, но много бързо скоростта на писане се е увеличила. Много от чукчетата не успявали да се върнат бързо на мястото си и постоянно се удряли едно в друго. Много от най-използваните букви в английския език се намират близо до една до друга, което е причината за неработещия азбучен ред.

loading...
loading...

Вижте още:20 грешки, които скъсяват живота на лаптопи, мобилни, таблети…

Това бил голям проблем за производителите на пишещи машини и е трябвало бързо да намерят решението му. Те съставили клавиатура, в която най-срещащите се букви в текстовете били поставени така, че да са по-далече от показалците на ръцете. По този начин се е стигнало и до известната в момента QWERTY клавиатура.

В днешните компютри няма проблем с удрящи се букви, но подредбата е останала. Тя се смята за удобна и най-малко изморителна при бързо и дълго писане.

loading...
СПОДЕЛИ