Как да изберем четка за коса и защо е важно това?

583
Как да изберем четка за коса и защо е важно това?
Как да изберем четка за коса и защо е важно това?

Правилната четка за коса е важна както за здравето на косата, така и за добрия й външен вид. Когато говорим за четка, трябва да имаме предвид формата и материала, от който са изработени влакната.

Какви са различните видове четки за коса и гребени, как да изберем най-подходящите за нашите нужди? Вижте няколко полезни съвета – как да изберем правилната четка за коса?

Замисляли ли сте се дали четката ви за коса или гребенът отговарят на нуждите на косата ви? Често пъти избираме автоматично четката/ гребена, с който се сресваме, но понякога грешният избор може да навреди на коста ни.

Четка според формата

loading...
loading...

Плоска четка
Плоската четка (независимо дали е овална или правоъгълна) е подходяща за заплетена коса. Също така сресването с такава четка заглажда косата. Ако косата ви е била изправяна) със сешоар или преса, този тип четка е перфектна, за да я придържате подредена. Плоската четка е подходяща за права коса. Неподходяща за къдрави коси.

Кръгла четка
Кръглата четка е подходяща за оформяне на косата с или без сешоар. Вариантите, при които цилиндърът е с дупки, са подходящи за изправяне на косата чрез сушене със сешоар. Размерът на четката зависи от дължината на косата и това дали искате да я използвате за изправяне или за къдрици.

Четка с естествен косъм
Четките с естествен косъм са малко по-скъпи от синтетичните. Най-често са изработени от свинска четина. Най-голямото им предимство е, че ефективно разнасят мазнините от скалпа по цялата дължина на косъма и заглаждат кутикулите. Четките с естествен косъм са по-нежни към косата. По-щадящи и подходящи са за тънките коси, които лесно цъфтят.

Четка със синтетичен косъм
Тези четки са много по-евтини, но и доста по-груби към косата. Неподходящи са за тънки коси. Освен това не разнасят добре естествените масла от скалпа по дължината на косата и могат да допринесат за по-бързото омазняване в корените, съчетано с много суха по краищата коса.

Четки със смесен косъм
Тези четки са универсални и подходящи за всички типове коса. Избягвайте ги само ако косата ви е много, много гъста.

Вижте още: Желанията на жените са разкрити!

Как да изберем гребен?

Гребените можем да разделим на две групи – рядък и ситен.

Редкият гребен обикновено е с по-големи зъбци, разположени по-нарядко. Този гребен е най-подходящ за разплитане на мокра коса.

Вижте още: 8 неща, които намаляват вашата привлекателност

При ситния гребен зъбците са разположени по-нагъсто. Този тип гребен се използва за заглаждане на косата. Мнозина го използват за разделяне на пътя на косата или за топиране.

Важно за гребена е от какъв материал е изработен. Препоръчваме ви дървените гребени, защото са по-щадящи косъма и не наелектризират косата.

loading...
СПОДЕЛИ