Синдром на Питър Пан

103
Content Protection by DMCA.com

Питър Пан е синдром, от който страдат повечето мъжете около 30-те

Питър Пан синдром засяга тези, които не искат да пораснат, отказват всякаква отговорност и смятат, че детството представлява идеално състояние на щастие и безгрижие. Този синдром се наблюдава повече при мъжете, отколкото при жените. Име на синдрома идва от детската книга “Питър Пан” от шотландския писател Бари, а синдромът е учреден и разработен от психоаналитика Дан килим – Dan Kiley, който през 1983 г. написа едноименната книга, с подробен анализ за синдрома.

Световната здравна организация не признава този синдром като психологическо разстройство, но симптомите на това състояние са еднакви при всички онези, които отказват да живеят като възрастни хора. Тези симптоми са:

  • Нетипично поведение, което отива в крайности
  • Голям гняв без видима причина;
  • Щастие, което преминава в крайна паника;
  • Чувство на неудовлетвореност, която води до самосъжаление и депресия;
  • Проблеми с изразяването на чувства;
  • Не могат да се отпуснат;
  • Непредвидим и манипулативни.

Тези хора имат проблеми при изграждането стабилни връзки и заради това са най-често сами. Създават свой собствен свят, своя версия на Невърленд (пример за това е Майкъл Джексън и неговия забавен тематичен парк) и не са “истински” възрастни, а просто имитират възрастно поведение. Нямат угризения на съвестта и не се покайват, така че за техните грешки винаги са виновни другите. Често утеха намират в алкохола и злоупотребата с наркотици.

Причини, които предизвикват този синдром: твърде защитно настроени родители, нарцисизъм, травматично детство, липса на любов и др.

Лечението на “Питър Пан” е трудно поради отричането на тези, които страдат от него. Първа стъпка към лечението е да се създаде представа за това състояние. Разговор с психиатър може да помогне да се открие причината за това поведение, т.е. разстройство.

СПОДЕЛИ