Трикове за отстраняване на петна

849

Трикове за отстраняване на петна

Независимо дали петното е върху дрехите, килима или мебелите, важното е да се премахне, докато е прясно. Домашноприготвените средства за почистване, които имате в къщи могат да бъдат също толкова ефикасни, както и купешките.

Петното от кафе намокрете с хладка вода, в която сте сложили и малко сол. Оставете да престои така два часа, после го измийте. Ако петното все още си личи, пригответе разтвор от оцет и алкохол, смесени в равни части и потопете в него кърпа. С намокрената кърпа изтъркайте упоритите петна от кафе.

Шоколадът също е любимо изкушение за почти всеки от нас, чиито останки често могат да се открият върху покривката на масата, върху кърпите или калъфките на дивана. Хубавото е, че шоколадът много лесно се отстранява с обикновен прах за пране и рядко оставя петна.

loading...

Кръвта може да остави трайни петна и затова те трябва да бъдат отстранени веднага след като се получат. Измийте с хладка вода, в която трябва да добавите малко сол. Ако петното от кръв вече е засъхнало, можете да го премахнете чрез дълготрайно потапяне в студена вода, в която сте сложили препарат.

Петната от масло по тъканите и плата можете да премахнете с помощта на пудра. Поръсете опетнения плат с пудра и оставете да престои така. Щом пудрата поеме мазнината от петното, я изчеткайте от плата. Ако е необходимо, повторете процедурата няколко пъти. Ако нямате пудра в дома си, подобен ефект може да се постигне и с брашно или сол. В петното поставете сол и няколко капки лимонов сок и добре измийте с вода.

Петната от плодове и зеленчуци най-често се отстраняват ефикасно с помощта на сол и лимон.

Киселото мляко също е ефективно за отстраняване на петна от плодове. Потопете плата в кисело мляко и го оставете така през целия ден. След това изперете плата по обичайния начин. Ако трябва, повторете процедурата.

loading...
СПОДЕЛИ